جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سوره‏ى الطور – آیات 48 و 49

زمان مطالعه: 2 دقیقه

«واصبر لحکم ربک فانک باعیننا و سبح بحمد ربک حین تقوم، و من اللیل فسبحه و ادبار النجوم»؛ یعنى:اى رسول! بر حکم خدا صبر کن که تو منظور نظر مایى و چون برخیزى، به ستایش خداى خود تسبیح گوى، و از شبانگاه هم پاره‏اى به تسبیح خدا پرداز و هنگام فرو رفتن ستارگان هم تسبیح خداگو.

در تفسیر قمى در ذیل جمله‏ى «و سبح بحمد ربک حین تقوم» آمده که امام فرمود: «منظور از آن تسبیح در نماز شب و منظور از جمله‏ى «فسبحه» خود نماز شب است»(1).

در تفسیر نمونه نیز با بیانى شیوا به تفسیر این دو آیه شریفه پرداخته شده است بدین مضمون که:

«و از آنجا که راز و نیاز با خدا و نیایش و عبادت او تسبیح و تقدیس ذات پاک او، به انسان آرامش و نیرو مى‏بخشد به دنبال دستور صبر، مى‏فرماید: «هنگامى که بر مى‏خیزى تسبیح و حمد پروردگارت را به جا آور» و «و سبح بحمد ربک حین تقوم». هنگامى که

**سیماى متهجدین، ص: 68@

سحرگاه براى عبادت و نماز شب برمى‏خیزى، هنگامى که از خواب براى ادامه فریضه نماز واجب برمى‏خیزى، هنگامى که از هر مجلس و محفلى برمى‏خیزى، حمد و تسبیح او کن.

مفسران در این آیه تفسیرهاى گوناگونى دارند؛ ولى جمع میان همه‏ى اینها نیز ممکن است؛ چه در سحرگاه براى نماز شب و چه بعد از خواب براى اداى فریضه و چه بعد از قیام از هر مجلس باشد. آرى روح و جانت را به تسبیح و حمد خدا نور و صفا ببخش، زبانت را به ذکر او خوشبو کن، از یاد او مدد بگیر و براى مبارزه با کارشکنى‏هاى دشمن آماده شو. بسیارى از مفسران جمله‏ى «و من اللیل فسبحه» را به نماز شب تفسیر کرده‏اند.

به هر حال عبادت و تسبیح و حمد خدا در دل شب، و در آغاز طلوع فجر، لطف و صفاى دیگرى دارد و از تظاهر و ریا دورتر است و آمادگى روحى براى آن بیش‏تر مى‏باشد؛ چرا که کارهاى مشغول کننده‏ى زندگى روزانه تعطیل است، استراحت شبانه به انسان آرامش بخشیده، قال و غوغا فرو نشسته و در حقیقت همزمان با وقتى است که پیامبر به معراج رفت و در مقام «قاب قوسین» در آن خلوتگه راز قرار گرفت و با خداى خود به راز و نیاز پرداخت.(2).


1) تفسیر المیزان ج 19 صص 23 و 24.

2) تفسیر نمونه ج 22 صص 466 تا 469.