جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سحر، وقت استجابت دعا

زمان مطالعه: 4 دقیقه

47 – از امام صادق علیه‏السلام منقول است که فرمود: «یستجاب الدعاء فى اربعة مواطن: فى الوتر، و بعد الفجر و بعد الظهر و بعد المغرب»؛ یعنى دعا در چهار مورد به استجابت مى‏رسد: در نماز وتر، پس از سپیده‏دم، پس از نماز ظهر و پس از نماز مغرب.(1).

48 – در وصایاى ابوذر (علیه‏الرحمة) است که از رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم سؤال شد کدام قسمت شب برتر و افضل است؟ فرمود: «جوف اللیل الغابر»؛ یعنى میانه‏ى شب تاریک.(2).

**سیماى متهجدین، ص: 93@

49 – پیامبر گرامى اسلام صلى الله علیه و آله و سلم در وصایایش به حضرت على علیه‏السلام فرمود: «یا على صل من اللیل ولو قدر حلب شاة، و بالأسحار فادع، فان عند ذلک لا ترد دعوة، قال الله تبارک و تعالى: «و المستغفرین بالأسحار»، یعنى اى على! در شب نماز بخوان اگرچه به قدر دوشیدن گوسفندى باشد و در سحرها او را بخوان که در آن هنگام هیچ دعایى رد نمى‏شود چنانچه خداوند (تبارک و تعالى) فرمود: «و المستغفرین بالأسحار».(3).

50 – از عمر بن اذنیه نقل شده که مى‏گوید از امام صادق علیه‏السلام شنیدم که مى‏فرمود: «ان فى اللیلة ساعة ما یوافق فیها عبد مؤمن یصلى و یدعو الله فیها الا استجاب له»؛ یعنى در شب ساعتى است که بنده‏ى مؤمن در آن ساعت توفیق نماز خواندن و دعا کردن نمى‏یابد، مگر این که خداوند دعایش را مستجاب مى‏گرداند. گفتم: خداوند شما را به راه راست بدارد، آن چه ساعتى است؟ فرمود: «اذا مضى نصف اللیل و بقى السدس الأول من اول النصف الثانى»؛ یعنى وقتى نصف شب گذشت و یک ششم اول از ابتداى نیمه دوم شب باقى ماند.(4).

51 – محمد بن موسى بن متوکل از على بن حسین سعدآبادى از احمد بن ابى‏عبدالله برقى از محمد بن احمد جامورانى از حسن بن على بن ابى‏حمزه بطائنى از مندل بن على از أبى‏صباح کنانى از امام صادق علیه‏السلام نقل مى‏کند که فرمود: «ان الله عزوجل یحب من عباده المؤمنین کل دعاء، فعلیکم بالدعاء فى السحر الى طلوع الشمس فانها ساعة تفتح فیها أبواب السماء، و تهب الریاح، و تقسم فیها الأرزاق، و تقضى فیها الحوائج العظام»؛ یعنى به درستى که خداوند (عزوجل) هر دعایى را از بندگان مؤمنش دوست مى‏دارد، پس بر شما باد به دعا کردن در سحر تا طلوع خورشید؛

**سیماى متهجدین، ص: 94@

زیرا در آن وقت، ساعتى است که درهاى آسمان باز است، بادها وزیدن گرفته، روزى انسان‏ها در آن وقت تقسیم گشته و در آن ساعت، حاجت‏هاى بزرگ بندگان برآورده مى‏گردد.(5).

52 – شیخ طوسى از پدرش از شیخ مفید از محمد بن عمر جعابى از ابن‏عقده از محمد بن یوسف از محمد بن زیاد از أبى‏أیوب خزاز از محمد ابن‏عبده نیشابورى نقل مى‏کند که به امام صادق علیه‏السلام عرض شد مردم از پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم روایت مى‏کنند که ساعتى در شب است که نیست بنده‏ى مؤمنى که او را در این ساعت بخواند مگر این که دعایش را مستجاب گرداند؟ حضرت فرمود: بله (چنین ساعتى هست). عرض شد فدایت شوم آن ساعت چه وقتى از شب است؟ حضرت فرمود: «ما بین النصف اللیل الى الثلث الباقى منه»؛ یعنى میان نصف شب تا یک سوم باقى مانده از آن. عرض شد آیا آن شب معینى است یا هر شب است؟ فرمود: «بل کل لیلة» یعنى بلکه هر شب است.(6).

53 – ابن أبى‏یعفور نقل مى‏کند که از امام صادق علیه‏السلام پرسیدم: فدایت شوم مرا خبر دهید که کدام ساعت بنده به خدا نزدیک‏تر است و خدا به او نزدیک است. فرمود: «اذا قام فى آخر اللیل، و العیون هادئة، فیمشى الى وضوئه حتى یتوضؤ بأسبغ و ضوء ثم یجى‏ء حتى یقوم فى مسجده فیوجه وجهه الى الله، و یصف قدمیه، و یرفع صوته و یکبر و افتتح الصلاة فقرأ أجزاء و صلى رکعتین و قام لیعید صلاته ناداه مناد من عنان السماء عن یمین العرش: ایها العبد المنادى ربه ان البر لینشر على رأسک من عنان السماء، و الملائکة محیطة بک من لدن قدمیک الى عنان السماء، و الله ینادى: عبدى لو تعلم من تناجى اذا ما انفتلت؟»؛ یعنى چون آخر شب برخیزد در حالى که چشم‏ها در خوابند، وضویى شاداب گرفته و در عبادتگاه خود بایستد و با حضور قلب و توجه دل به

**سیماى متهجدین، ص: 95@

خدا، تکبیر نماز گفته و با تلاوت قسمت‏هایى از قرآن، دو رکعت نماز به جاى آورده و آنگاه برخیزد براى ادامه‏ى نماز، در این موقع از سوى آسمان و از جانب عرش این ندا برخیزد:اى بنده‏ى خدا خوان! الحال احسان و بر و خیر از جانب اعلاى آسمان بر سرت در حال ریزش است و فرشتگان از کنار قدم‏هایت تا آسمان اطرافت را گرفته‏اند و خدا ندا مى‏کند: اى بنده‏ى من اگر بدانى با که در حال گفتگو و راز و نیازى، انفتال از خود نشان نمى‏دهى. راوى گوید گفتم: فرزند رسول خدا، قربانت شوم مقصود از «انفتال» چیست؟ امام در حالى که صورت خود را به سمت پشت سر مى‏چرخانید فرمود: «فذلک الانفتال»؛ یعنى انفتال، این است (که صورت و بدنت را بر گردانى).(7).

54 – آیه 98 سوره‏ى یوسف «سوف استغفر لکم ربى» اشاره به طلب بخشش حضرت یعقوب علیه‏السلام نسبت به خطاى فرزندانش (به چاه انداختن حضرت یوسف علیه‏السلام) دارد. امام صادق علیه‏السلام در تفسیر این آیه مى‏فرماید: «أخرهم الى السحر»؛ یعنى این که آن را تا سحر به تأخیر انداخت (چون سحر وقت اجابت دعا است و قصد داشت از خداوند تبارک و تعالى در آن وقت میمون براى آنها طلب استغفار کند.)(8).


1) روضة المتقین ج 12 ص 30.

2) خصال ج 2 ص 104 – معانى الاخبار ص 332.

3) مکارم الأخلاق ص 340.

4) عدة الداعى ص 29.

5) ثواب الاعمال ص 146.

6) أمالى طوسى ج 1 ص 148.

7) بحارالانوار ج 84 ص 158 ط بیروت.

8) تفسیر عیاشى ج 2 ص 196 ذیل آیه 98 سوره یوسف.