جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

موسى و نماز

زمان مطالعه: 2 دقیقه

[موسى: بن عمران بن یصهر بن قاهث بن یعقوب بن اسحاق بن ابراهیم. مادرش که مادر هارون نیز بوده به نقل ابن اسحاق «نخیب» و به روایت طبرى «یوخابد» و به قولى «اقاحیه» و مشهور «بوخائید» است. وجه تسمیه او به موسى گفته‏اند: این کلمه مرکب است از «مو» و «سى» که به زبان سریانى نخست به معنى تابوت و دوم به معنى آب است که موسى را در میان تابوت از آب گرفته بودند. و به نقل علل الشرایع به زبان قبطى آب را مو و درخت را سى گویند و چون موسى را از میان آب و درخت در تابوتى یافتند وى را بدین نام موسوم نمودند.

موسى سومین پیغمبر اولوالعزم و رهبر پرماجراى بنى‏اسرائیل است که پانصد سال پس از ابراهیم به رسالت مبعوث گشت و عمر 240 یا 120 ساله سراسر رنج و محنت خویش را بین مصر و مدین و تیه گذراند و سرانجام بنى‏اسرائیل را از ستم فرعون و فرعونیان رهانید سرزمین مصر را از شرک و بت‏پرستى بپرداخت ولى رنج و محنتى که از قوم خود بنى‏اسرائیل کشید کمتر از درد و رنجى که از فرعون به وى رسید نبود و عاقبت سرزمین موعود را نتوانست فتح کند و پس از او به دست وصى و خواهرزاده و پیغمبر بعد از او یوشع بن نون گشوده شد.».]

حضرت کلیم الله که از انبیاى اولوالعزم است، مورد عنایت خاص حضرت محبوب بود.

یاد آن حضرت و اوصاف حمیده‏ى او در قرآن مجید زیاد آمده است.

او زمانى که به هدایت حضرت حق، در مسیر مدین و مصر به وادى سینا و منطقه‏ى طور رسید، براى اولین بار طنین دلرباى صداى معشوق را بدین گونه شنید:

«یا موسى – إنى أنا ربک فاخلع نعلیک إنک بالواد المقدس طوى – و أنا اخترتک فاستمع لما یوحى – إننى أنا الله لا اله الا أنا فاعبدنى و أقم الصلوة لذکرى»(1).

اى موسى! – به یقین این منم پروردگار تو، پس کفش خود را از پایت بیفکن؛ زیرا تو در وادى مقدس طوى هستى – و من تو را [به پیامبرى] برگزیدم، پس به آنچه وحى مى‏شود، گوش فرادار – همانا! من خدایم که جز من معبودى نیست، پس مرا بپرست و نماز را براى یاد من برپا دار.

آرى، نمازى که همراه با شرایط ظاهرى و باطنى اقامه شود یاد حضرت محبوب را در دل زنده مى‏سازد و حاکمیت آن یاد را در اعمال و اخلاق‏

**سیماى نماز، ص: 45@

مى‏گستراند و امنیتى همه جانبه در قلب ایجاد مى‏کند به طورى که انسان از شر شیاطین در مصونیت الهى مى‏رود و از برکت آن امنیت، سعادت دنیا و آخرت آدمى تضمین مى‏شود.

«ألا بذکر الله تطمئن القلوب»(2).

آگاه باشید! دل‏ها فقط به یاد خدا آرام مى‏گیرد.

چون امنیت به وسیله‏ى نماز با شرایط و عبادت با حال، حکومتش را در عرش قلب برقرار کرد، به هنگام مرگ و سفر به آخرت، دارنده‏ى قلب مطمئن مخاطب به خطاب حضرت حق مى‏شود و آن وقت، مردن براى انسان از عسل شیرین‏تر مى‏گردد.

«یا أیتها النفس المطمئنة – ارجعى الى ربک راضیة مرضیة – فادخلى فى عبادى – و ادخلى جنتى»(3).

اى جان آرام گرفته و اطمینان یافته!- به سوى پروردگارت در حالى که از او خشنودى و او هم از تو خشنود است، بازگرد – پس در میان بندگانم درآى – و در بهشتم وارد شو.

**سیماى نماز، ص: 46@


1) طه (20): 14 – 12.

2) رعد (13): 28.

3) فجر (89): 27 – 30.