تنها در قسمت حشره، تاکنون حشرهشناسان نزدیک به هفتصد هزار نوع حشره احصا کردهاند. شمارهى حشرات به اندازهاى است که ارقام براى بیان آن قاصر است. در یک روز تابستانى که هوا صاف باشد، شمارهى سوسکها و مگسها و خرخاکىها که در بریدگى تپهاى براى نظام حیات در تکاپو هستند از عدهى نفوس یک قاره بیشتر است. اگر ناگهان نژاد بشر به کلى از روى زمین معدوم شود، مخلوقات دیگرى که بر روى زمین مىلولند به زحمت متوجه غیبت او خواهند شد.
ژان هانرى فابر دانشمند نامى فرانسه همیشه مىگفت: تدبر در ساختمان پیکر حیوانى کوچک چون مور و تشکیلات منظم حیاتى آن، میلیاردها انسان را به سوى خدا رهبرى مىکند.
همان تحیر و اعجابى که در جهان فضا و کواکب و عالم نباتات بر آدمى چیره مىشود، چندین برابر آن در جهان حیوانات به آدمى دست مىدهد. این که مىگوییم چندین برابر آن، به خاطر آن است که خورشید با آن همه عظمت فاقد عنصر حیات و حس و اراده است، اما در جهان حیوانات عنصر ناشناختهى حیات با همهى پیچیدگى و ابهامش و با تشکیلات وسیع و عظیمش، بر سایر عجایب عالم ماده افزون گردیده است.
در جهان حیوانات تشکیلات وسیع موجودات ذره بینى چون ویروسها و باکترىها و سایر موجودات ذره بینى یا میکروبها، گروههاى گوناگون آنها، آثار مختلف حیاتى آنها، نقش یکایک اصناف آنها در سازمان این عالم خاصه در وضع حالات بشرى، میکربهاى امراض، میکربهاى زحمتکش و خدمتگزار، حشرات ریز، سازمان حیاتى آنها، قدرت احساس آنها، کیفیت توالد و تناسل گوناگون سراسر جانداران،
**سیماى نماز، ص: 137@
تخمگذارى، تلقیح یا ترکیب تخم نر و ماده، حمل، تقسیم، اسرار اسپرماتوزوئید، اسرار اوول، تشکیلات کروموزومها، ژنها، خزندگان، پرندگان، پستانداران، حیوانات آبى، چهارپایان، سازمان و ساختمان یکایک آنها، نظامات زندگى آنها، عواطف و احساسات آنها، و میلیاردها میلیارد موضوع دیگر وجود دارد که هر یک از آنها رشتهاى است طولانى و بس پر پیچ و خم که علوم گوناگونى به بیان اسرار و نظامات این موجودات و سازمانهاى آنها پرداختهاند.
اینجاست که باید با کمال تواضع و فروتنى در برابر خالق هستى به نماز ایستاد و با فریاد جان به پیشگاه مبارکش عرضه داشت: «الحمد لله رب العالمین».