جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سبحان ربى العظیم و بحمده (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

رکوع همراه با این ذکر ملکوتى و آواى روحانى رکنى بزرگ از ارکان نماز و نشان دهنده‏ى تواضع عبد نسبت به حق است.

**سیماى نماز، ص: 152@

رکوع به این معناست که: اى مولاى من و اى آقاى کریم! اینک بنده‏ات در برابرت سر فرود آورده و براى پذیرفتن تمام دستورهاى تو آماده است، و خم شدنش به این معناست که آنچه بار مسئولیت اراده دارى بر گرده‏اش بگذار.

حضرت صادق علیه‏السلام مى‏فرماید:

اگر نمازگزار حق رکوع را اینچنین بجاى آورد، خداوند بزرگ دلش را به نورانیت بهاء خود منور کند و خانه‏ى قلبش را به آن نور زینت دهد.

رکوع کننده باید در رکوع محو عظمت دوست شود و غیر او را حقیر و کوچک ببیند. خداوند مهربان چنین رکوع کننده‏اى را که متصف به خشوع و خضوع است در سایه‏ى بزرگوارى خود جاى دهد و او را به لباس برگزیدگان از اولیایش بیاراید.

حضرت در ادامه‏ى سخنانش مى‏فرماید:

رکوع کن اما با قلبى که از خشوع نسبت به حق، یعنى بیم و ترس از او، پر باشد مانند ترس آن کس که گردنش زیر شمشیر قرار دارد. در حال رکوع، اعضا و جوارحت را از حرکات بیهوده بازدار تا از فواید رکوع راکعین بهره‏مند شوى(1).

به هنگام رکوع پشت خود را آنچنان بدار که اگر قطره‏ى آبى بر آن قرار گیرد به هیچ طرف نریزد. بیدار باش که تمام وسایل این رکوع، اعم از نیت و اراده و بدن و استخوان‏هاى با مفصل و توجه دل را خداوند فراهم کرده است،

**سیماى نماز، ص: 153@

پس به قوت و قدرت او رکوع مى‏کنى.

در حال رکوع به مانند حال حمد و سوره، دل از وسوسه و فریب شیطان دور دار، زیرا خداوند هر کس را که عجز و انکسارش بیشتر باشد، عزت بیشتر مى‏دهد و بى‏تردید راه یافتن به منزل تواضع و خضوع و فروتنى و بیم و ترس از مقام حق، به اندازه‏ى آگاهى انسان نسبت به عظمت و جلال مولاست.

هرچه بیشتر باشد، تواضع و فروتنى به آن آستان بیشتر است. اینجاست که پس از یافتن کوچکى جهان و موجوداتش و توجه به عظمت بى‏نهایت در بى‏نهایت مولا، یکمرتبه در حال رکوع فریاد بر مى‏دارى: «سبحان ربى العظیم و بحمده».

منزه از هر عیب و نقصى است مالک و پرورش دهنده‏ى بزرگ من، و من به کمک و یارى او سپاسش مى‏گزارم و حضرتش را آن طور که حق اوست مى‏ستایم.


1) «قال الصادق علیه‏السلام: لا یرکع عبدالله رکوعا على الحقیقة إلا زینه الله بنور بهائه و أظله فى ظلال کبریائه و کساه کسوة صفائه و الرکوع أول و السجود ثان فمن أتى بمعنى الأول صلح للثانى و فى الرکوع أدب و فى السجود قرب و من لا یحسن للأدب لا یصلح للقرب فارکع رکوع خاضع لله عزوجل متذلل بقلبه و جل تحت سلطانه خافض لله بجوارحه خفض خائف حزین على ما یفوته من فوائد الراکعین» مصباح الشریعة: 89، باب 40 فى الرکوع.