جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سبحان ربى الاعلى و بحمده (2)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

سجود منتهاى فروتنى و افتادگى عبد است در برابر معشوق حقیقى. و چه بهتر که ترجمه و توضیح سجود را نیز همانند رکوع از حضرت صادق علیه‏السلام بشنویم:

زیانکار نیست و با زیانکاران محشور نمى‏شود کسى که حق سجده را

**سیماى نماز، ص: 154@

اگر چه در تمام عمر یک بار بجاى آورده باشد. و رستگارى ندارد (از عذاب الهى) هر که خلوت کند با پروردگار خود در مثل این حال که سجود است و حال او در این حال شبیه باشد به حال کسى که در مقام خدعه و فریب کسى باشد (یعنى سجودش از روى غفلت باشد نه از روى توجه و خضوع) اما از بشارت الهى نسبت به بندگانش که سعادت در دنیا و بهشت در آخرت است غافل بماند(1).

دور نیست از عنایت ذات مبارک الهى آن بنده‏اى که از مقام سجود خود را به مقام قرب مى‏رساند و به عمل و کار خود توجه دارد و بساط کبریایى را با سجده مى‏بوسد و مى‏داند که ستایش چه وجود مقدسى را به زبان جارى مى‏کند، و چه دور است از لطف محبوب آن کس که در سجده غافل از اوست و ادب و آداب سجده را رعایت نمى‏کند و به جاى متذکر شدن حق و حقیقت، غافل مى‏ماند و حرمت مولا را نگاه نداشته و دل به غیر او مى‏بندد. آرى، سجده کن اما در نهایت تواضع و ذلت، سجده‏اى که آگاهى و شعور آن را همراهى کند؛ آگاهى به این که خاکى که پیشانى بر آن دارى و هزاران پاى بشر و موجود زنده‏ى غیر بشر بر آن گذاشته شده ماده‏ى اصلى آفرینش توست؛ همین خاک بود که تبدیل به نطفه‏ى وجود تو شد، نطفه‏اى که همه از بویش فرار مى‏کردند. آرى ذره‏اى گمشده در جهان خاک بودى، او با لطف و کرم خودش به وجودت آورد، و همین جسم و بدن را که ساخته و پرداخته است دوباره به خاک بر مى‏گرداند و آن گاه براى جزا دادن از همین

**سیماى نماز، ص: 155@

خاک تو را به قیامت خواهد کشید.

سجود را براى این قرار داد که با دل و جان و همه‏ى حواس و قوا در مقام و عظمت او فانى شوى و جز او کسى را نبینى. آرى، هر چه به او نزدیک شوى از غیرش دور گردى. هم چنان که در حال سجود دیده‏ات چیزى نبیند، باید دلت نیز چیزى را نبیند. تأسف باد بر کسى که در نماز و به خصوص در سجده، دل در گرو غیر دارد، و در حقیقت به غیر دوست نزدیک مى‏شود و از حضرت محبوب دور مى‏گردد!

در قرآن مجیدش فرموده:

براى کسى دو دل قرار ندادیم(2).

تا با یک دل رو به خدا باشد و با دل دیگر متوجه غیر.

آرى، یک دل است و باید روى آن متوجه یکى باشد: خدا و بس. رسول الهى صلى الله علیه و آله مى‏فرماید:

دلى که متوجه اوست، همو متکفل صاحب اوست. کسى که در نماز مشغول به غیر خداست، خود را مسخره کرده و در زمره‏ى زیانکاران است.

پس از این که هفت موضع بر زمین قرار گرفت و دل و جان در گرو عشق معشوق رفت، از شدت اتصال فریاد عاشقان از قلب و زبان بر مى‏آید که: «سبحان ربى الاعلى و بحمده».

آرى، از هر عیب و نقص منزه و پاک است صاحب و پرورش دهنده‏ى اعلاى من، و این منم که به کمک او به ستایش و سپاسگزارى مشغولم.

**سیماى نماز، ص: 156@


1) «قال الصادق علیه‏السلام: ما خسروالله تعالى قط من أتى بحقیقة السجود و لو کان فى عمره مرة واحدة و ما أفلح من خلا بربه فى مثل ذلک الحال شبیها بمخادع نفسه غافلا لاهیا عما أعد الله تعالى للساجدین من البشر العاجل و راحة الأجل و لا بعد عن الله تعالى أبدا من أحسن تقربه فى السجود…» مصباح الشریعة: 91، باب 41 فى السجود.

2) «ما جعل الله لرجل من قلبین فى جوفه» احزاب (33): 4.