جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چرا باید تقلید کنیم؟ چرا باید هر فرد یک مرجع تقلید داشته باشد؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

قرآن کریم پیروان خود را دعوت به علم و پیروى از عقل مى‏کند و از تقلید کورکورانه و پیروى از نادانان و کسانى که بدون علم و آگاهى سخن مى‏گویند، نهى مى‏کند.

**یکصد و ده پرسش و پاسخ درباره‏ى نماز، ص: 145@

الف – در بعضى از آیات، اهل بصیرت و خرد را با کوته فکران قابل مقایسه نمى‏داند:

1- «قل هل یستوى الأعمى و البصیر أفلا تتفکرون»(1)؛ «بگو: آیا نابینا و بینا یکسان است؟ آیا تفکر نمى‏کنید».

2- «قل هل یستوى الأعمى و البصیر أم هل تستوى الظلمات و النور»(2)؛ «بگو: آیا نابینا و بینا یکسانند؟ یا تاریکیها و روشنایى برابرند؟».

3- «و ما یستوى الأعمى و البصیر»(3)؛ «و نابینا و بینا یکسان نیستند».

4- «قل هل یستوى الذین یعملون و الذین لا یعلمون»؛(4) «بگو: آیا کسانى که مى‏دانند و کسانى که نمى‏دانند یکسانند؟».

ب – در آیاتى دیگر از تقلید کورکورانه به شدت نهى مى‏کند:

1- «و إذا قیل لهم تعالو إلى ما أنزل الله و إلى الرسول قالوا حسبنا ما وجدنا علیه آباءنا أو لو کان آباؤهم لا یعلمون شیئا و لا یهتدون(5)؛ «و چون به آنان گفته شود: به سوى آنچه خدا نازل کرده و به سوى پیامبر [ش] بیایید، مى‏گویند: آنچه پدران خود را بر آن یافته‏ایم ما را بس است. آیا هر چند پدرانشان چیزى نمى‏دانسته و هدایت نیافته بودند؟».

2- «و ما یتبع أکثرهم إلا ظنا إن الظن لا یغنى من الحق شیئا»(6)؛ «و بیشترشان جز از گمان پیروى نمى‏کنند [ولى] گمان به هیچ وجه [آدمى

**یکصد و ده پرسش و پاسخ درباره‏ى نماز، ص: 146@

را] از حقیقت بى‏نیاز نمى‏گرداند».

3- «یا أیها الذین آمنوا اجتنبوا کثیرا من الظن إن بعض الظن إثم»(7)؛ «اى کسانى که ایمان آورده‏اید، از بسیارى از گمانها بپرهیزید که پاره‏اى از گمانها گناه است».

ج – قرآن از افراد کم دانش دعوت مى‏کند که از اهل علم و دانایان و متخصصان سؤال کنند:

1- «فسئلوا أهل الذکر إن کنتم لا تعلمون»(8)؛ «اگر نمى‏دانید از پژوهندگان کتابهاى آسمانى بپرسید».

2- «الذین یستمعون القول فیتبعون أحسنه أولئک الذین هداهم الله و أولئک هم أولوا الألباب»(9)؛ «به سخن گوش فرا مى‏دهند و بهترین آن را پیروى مى‏کنند اینانند که خدایشان راه نموده و اینانند همان خردمندان».

در این آیات، به شدت از جهالت و نادانى و تقلید کورکورانه مذمت شده است؛ اما در عین حال از دانایى، خرد ورزى و بصیرت ستایش شده و از افراد کم اطلاع و غیر کارشناس خواسته شده که به دانایان و متخصصان رجوع کنند.

از نظر عقلى نیز تقلید و مراجعه به اهل دانش مستدل و ثابت شده است؛ به این صورت که:

**یکصد و ده پرسش و پاسخ درباره‏ى نماز، ص: 147@

1- انسان موجودى اجتماعى است.

2- او در زندگى اجتماعى خود نیازهاى فراوانى دارد.

3- عمر انسان کوتاه و محدود است.

اگر انسان، بتواند نیازمندى‏هایش را خود برطرف سازد، باید چنین کند؛ ولى با توجه به فراوانى نیازها و محدودیت عمر، انسان‏ها باید تقسیم کار کنند و هر کسى در کارى متخصص شود و نیاز دیگران را مرتفع سازد. در سایر نیازمندى‏هاى خود نیز به دیگران مراجعه کند تا چرخ‏هاى زندگى و اجتماع به گردش درآید. براى مثال اگر یک نفر بخواهد هم کشاورز باشد هم صنعتگر و هم پزشک و… این محال است؛ به خصوص در این دوران که سال‏ها وقت براى فراگیرى علم و تخصص لازم است.

احکام اسلامى هم از این قاعده کلى مستثنا نیست. به دست آوردن احکام، از ادله اولیه مثل قرآن و احادیث، نیاز به صرف وقت و متخصص شدن دارد؛ یعنى، حداقل بیست تا سى سال وقت لازم است تا کسى بتواند در این رشته، خبره و متخصص شود. لذا خداوند هم فرمود: لازم نیست همه مؤمنان هجرت کنند؛ بلکه از هر دسته و شهر و دیارى یک نفر برود و احکام را فرا گیرد و برگردد و براى قوم خود مسائل را بیان کند: «و ما کان المؤمنون لینفروا کافة فلو لا نفر من کل فرقة منهم طائفة لیتفقهوا فى الدین و لینذروا قومهم إذا رجعوا إلیهم لعلهم‏

**یکصد و ده پرسش و پاسخ درباره‏ى نماز، ص: 148@

یحذرون»(10) «و شایسته نیست مؤمنان همگى [براى جهاد] کوچ کنند. پس چرا از هر فرقه‏اى از آنان، دسته‏اى کوچ نمى‏کنند تا [دسته‏اى بمانند و] در دین آگاهى پیدا کنند و قوم خود را وقتى به سوى آنان باز گشتند بیم دهنده باشد که آنان [از کیفر الهى] بترسند؟».

تقلید در احکام شرعى، رجوع به متخصص و اهل خبره است؛ یعنى، براى آشنایى با احکام دین و حلال و حرام و واجب و مستحب وظیفه داریم به متخصص آن (یعنى عالمى که عمرى را در فهمیدن این احکام از قرآن و روایات صرف کرده) رجوع کنیم. این کار از نظر عقلا نه تنها تقلید کورکورانه نیست؛ بلکه بسیار مورد ستایش است. تقلید کورکورانه؛ یعنى، انسان بدون آگاهى و دلیل منطقى و عقلى، از راه و رسم فرد یا قومى پیروى کند؛ مثل بت‏پرستان که وقتى پیامبران به آنها مى‏گفتند: «چرا در مقابل این مجسمه‏هاى چوبى و سنگى که هیچ نفعى ندارند و ضررى هم از شما برطرف نمى‏کنند سجده مى‏کنید»؛ مى‏گفتند: ما مى‏دیدیم پدرانمان این را انجام مى‏دادند؛ ما نیز از آنها پیروى مى‏کنیم!! این همان تقلید کورکورانه است که عقل و منطق آن را رد مى‏کند. یا مثل برخى از غرب‏زدگان امروز که به مجرد این که یک اروپایى لباسى را پوشید و یا کارى را انجام داد، بدون فکر از آنها پیروى مى‏کنند!!

**یکصد و ده پرسش و پاسخ درباره‏ى نماز، ص: 149@


1) سوره‏ى انعام، آیه 50.

2) سوره‏ى رعد، آیه 16.

3) سوره‏ى فاطر، آیه 19.

4) سوره‏ى زمر، آیه 9.

5) سوره‏ى مائده، آیه 104.

6) سوره‏ى یونس، آیه 36.

7) سوره‏ى حجرات، آیه 12.

8) سوره‏ى انبیا، آیه 7.

9) سوره‏ى زمر، آیه 18.

10) سوره‏ى توبه، آیه 122.