جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به نظر من مسائلى که در احکام نماز آورده شده، بسیار سخت است و…

زمان مطالعه: 2 دقیقه

به نظر من مسائلى که در احکام نماز آورده شده، بسیار سخت است و بعضى از آنها واقعا لازم نیست! به عنوان مثال تلفظ صحیح کلمات لزومى ندارد، وقتى انسان با حضور قلب با خداى خود صحبت مى‏کند، چه نیازى به تلفظ کلمات است؟

قرائت صحیح، شرط صحت نماز است. اگر قرائت غلط باشد، معانى کلمات عوض مى‏شود و ملاک هم در همه جا، کلماتى است که تلفظ مى‏شود.

گاهى کلمات با تغییر یک حرکت یا یک حرف، معناى متضادى‏

**یکصد و ده پرسش و پاسخ درباره‏ى نماز، ص: 159@

پیدا مى‏کند. براى مثال «صمد» با «صاد» و «سمد» با «سین» دو معناى متفاوت دارند. و بسیارى از کلمات دیگر نیز همین‏طور هستند. حضور قلب جزء شرایط کمال نماز است و هر چه حضور قلب بیشتر باشد، کمال نماز بیشتر است. حال اگر حضور قلب باشد؛ ولى نماز باطل باشد (مثلا وضو نداشته باشد یا کلمات را عمدا غلط بخواند)، هیچ اثرى بر این نماز مترتب نمى‏شود.

پس موضوع آن قدر که شما نوشته‏اید، سخت نیست! تمامى اذکار واجب نماز، بیشتر از یک برگ کاغذ فضا نمى‏خواهد. در عصرى که مردم سعى مى‏کنند، غیر از زبان مادرى، زبان دوم و سوم فرا بگیرند؛ یادگیرى صحیح چند آیه و ذکر کار سختى نیست! بلکه هر فرد بى‏سواد و یا کم سوادى با اندکى تمرین، مى‏تواند آنها را به درستى فرا بگیرد. اما سؤال این است که: چرا باید صحیح خواند؟

در پاسخ توجه به چند نکته بایسته است:

یکم – اصل عقلایى در خواندن هر متنى، صحیح خواندن آن است؛ به ویژه اگر در برابر مقام بلند پایه‏اى باشد.

دوم – صحیح خواندن، نشانه تمرکز و توجه بیشتر فرد است؛ البته نه در حد وسواس یا ادا کردن الفاظ به گونه‏اى که فرد از حالت طبیعى و متعارف خارج شود.

سوم – اگر بنا باشد هرکس، هر جور مى‏خواهد بخواند، کم کم اثرى از نماز و اذکار آن باقى نخواهد ماند؛ بلکه هرکس با سلیقه خود

**یکصد و ده پرسش و پاسخ درباره‏ى نماز، ص: 160@

در آن دستکارى کرده و چه بسا حقیقت نماز و اذکار آن را از بین ببرند.

چهارم – ظاهر و باطن در یکدیگر تاثیر دارند؛ اگر ماده غذایى خوب و سرشار از ویتامین‏ها وجود داشته باشد؛ ولى ظاهر خوبى نداشته باشد، طبع انسان به آن غذا تمایل پیدا نمى‏کند. در طبیعت، هم زیبایى‏هاى ظاهرى وجود دارد و هم محتواى غنى؛ مثلا میوه‏ها هم ظاهرى زیبا و جذاب دارند و هم از نظر خواص کاملا غنى و مناسب هستند. نماز نیز بایستى ظاهر منظم و صحیح داشته باشد و علاوه بر آن داراى محتواى معنوى، حضور قلب و دیگر شرایط باشد. بنابراین صحیح خواندن، هم آسان است و هم حکمت‏هاى خاص خود دارد.